Αρχαία Ελληνική Παράδοση και σημερινή τεχνολογική εποχή

Ο αιώνας μας καθώς κινείται σε μια τροχιά ιλιγγιώδους τεχνολογικής ανάπτυξης, κατάφερε να προσφέρει στον άνθρωπο νέους πόρους ζωής, αξιοποίησε τη φύση και τα ίδια τα φυσικά φαινόμενα,διεύρυνε το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης και έλυσε χρόνια προβλήματα που κατέτρωγαν τον άνθρωπο.'Ομως το ανθρώπινο στοιχείο πλήρωσε αυτά τα επιτεύματα με την κρίση και το μαρασμό του πνευματικού πολιτισμού, με την κρίση των ανθρωπιστικών ιδεωδών , αξιών και θεσμών και με την ανύψωση μιας νέας μηχανοκρατούμενης μορφής ζωής. Τα πάντα, ακόμη και η ίδια η ανθρώπινη συνείδηση, αρκετές φορές τέθηκαν στην υπηρεσία της τεχνολογικής προόδου

Η υπερύψωση της μηχανής και της τεχνολογικής δυνάμεως επισωρεύει τεράστια απειλητικά σύννεφα για τον πλανήτη μας.Αίτημα των καιρών μας είναι η τόνωση της πνευματικής και ηθικής πλευράς του ανθρώπινου πολιτισμού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εντρύφηση στα ύψιστα δείγματα της Αρχαίας Ελληνικής Παράδοσης.Λέγοντας Αρχαία Ελληνική Παράδοση εννοούμε το σύνολο των δημιουργημάτων του λόγου-πεζού ή ποιητικού – και της τέχνης των Αρχαίων Ελλήνων. Ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός, είτε αυτός ονομάζεται ομηρικός,είτε ιωνικός, είτε αττικός- κλασσικός, αποτέλεσε το στέρεο υπόβαθρο της ανάπτυξης των επιστημών, των θεσμών, των αξιών και των κοινωνιών. Ολόκληρος ο σύγχρονος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ξεκινάει από το βασικό πυρήνα της Αρχαίας Ελληνικής σκέψης. Η σύγχρονη Φυσική Επιστήμη καθώς και τα Μαθηματικά βρίσκουν τις ρίζες τους στην προσωκρατική ιωνική φιλοσοφία του Θαλή, του Ηρακλείτου και της ομάδας των Πυθαγορείων. Τα σύγχρονα ρεύματα της φιλοσοφίας διαπραγματεύονται τα ίδια ακόμη θέματα με τους 'Ελληνες φιλοσόφους, όπως είναι ο Σωκράτης, ο Πλάτων κι ο Αριστοτέλης.

Μέσα απ'τη βαθυστόχαστη και ερευνητική ματιά των αρχαίων Ελλήνων βγήκαν τα ύψιστα διδάγματα για τη ζωή και τον άνθρωπο,που μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και μέσα στην αποχαυνωτική εποχή μας.Οι έννοιες της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας, της Ισονομίας και της Ισότητας, που αποτελούν τα βασικά στοιχεία της κάθε σημερινής δημοκρατικής πολιτείας, υψώθηκαν ως αιτήματα ζωής από τους Αρχαίους 'Ελληνες.Οι ίδιοι καθόρισαν και το περιεχόμενο των εννοιών του ωραίου και του καλού, θέτοντας πρώτοι τις βάσεις για την αισθητική και την καλλιτεχνική αξιολόγηση.

Μέσα στα Αρχαία Ελληνικά Μνημεία λόγου , αναφέρονται με έμφαση οι έννοιες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αυτογνωσίας, της αληθινής αγάπης και της εσωτερικής πραγματικής ελευθερίας. Η Αρχαία Ελληνική Παράδοση συνεχίζει να φωτίζει μέχρι σήμερα,δείχνοντας στους ανθρώπους την ενδεδειγμένη πορεία.Ο Αρχαίος Πολιτισμός θεωρείται ως απαραίτητο στοιχείο για την ανθρώπινη ωρίμανση, καθώς χαρακτηρίζεται από μια δύναμη παιδευτική και ηθοπλαστική.

Εντρυφώντας σήμερα μέσα στα γραπτά κυρίως μνημεία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, μπορούμε να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε την ανθρωπιά και την ευαισθησία μας και να αντιταχθούμε στην μηχανοποίηση του κάθε τομέα της ζωής μας. Ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός σήμερα μπορεί να διαμορφώσει ηθικά,άρτια και ώριμα άτομα, που να μπορούν να διακρίνουν μαι να αξιολογήσουν το δίκαιο, το αληθινό, το ωραίο, το ηθικό καθώς και κοινωνίες που να μπορούν να χαρακτηριστούν ως δημοκρατικές και ευημερούσες.

Μέσα από το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα και την Αρχαία βιοθεωρία και κοσμοθεωρία μπορούμε ακόμη να καθορίσουμε τα όρια της χρήσης των διαφόρων τεχνολογικών μηχανημάτων και να τα περιορίσουμε στο ρόλο του υπηρέτη και έμπιστου συντρόφου του ανθρώπου.

Πέρα όμως από τους πιο πάνω λόγους για τους οποίους θεωρείται απαραίτητη η στροφή στην Αρχαία Ελληνική Παράδοση, για μας τους 'Ελληνες αυτό παίρνει τη μορφή της διαφύλαξης και της διατήρησης της εθνικής μας ταυτότητας. Γιατί ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του γενικότερου Ελληνικού πολιτισμού και του Ελληνικού παρελθόντος. Πρέπει δε το κάθε κομμάτι του παρελθόντος του κάθε λαού να γίνεται σηματοδότης (με τα επιτεύματα, αλλά και τα λάθη) της μελλοντικής πορείας του.Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να στραφούμε σε μια άγονη προγονοπληξία. Κάθε τι όμως το παραδοσιακό πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του καιρού μας, γιατί έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσει και να προσφέρει στην ανοδική πορεία κάθε λαού.

Μέσα στους δύσκολους καιρούς κατά τους οποίους απειλείται η εθνική μας ανεξαρτησία, πρέπει να αντιτάξουμε τη δύναμη του παρελθόντος και της παράδοσής μας. Σήμερα που νέα ήθη τείνουν να εγκαθιδρυθούν στην πατρίδα μας(ήθη μιας ξενόφερτης μανίας) πρέπει η Αρχαία Ελληνική Παράδοση να αποτελέσει ένα από τα στηρίγματα και όπλα μας.

Η σημασία,λοιπόν, της επαφής με το πολιτισμό των Αρχαίων προγόνων μας είναι τεράστια και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η εφαρμογή της στη σχολική πράξη, έτσι που να προσφέρει πολλά στοιχεία και να κεντρίζει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων. Γιατί ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός συνδεδεμένος με τις σύγχρονες τάσεις, μπορεί να βοηθήσει στην ουσιαστική πρόοδο και ευημερία του τόπου μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου